Protest Istanboel - Damascus beschuldigt Erdogan ervan op "terroristische" manier tegen Turken te handelen

De Syrische minister van Informatie Omrane el-Zohbi heeft zaterdag de Turkse autoriteiten ervan beschuldigd op een "terroristische" manier tegen het Turkse volk te handelen. Hij heeft de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan opgeroepen ontslag te nemen.

"De eisen van het Turkse volk verdienen dit geweld niet. En als Erdogan niet in staat is om niet-gewelddadige middelen te gebruiken, dan moet hij aftreden", aldus de minister op de officiële tv-zender. "Erdogan leidt zijn land op een terroristische manier en vernielt alle beschaving en verwezenlijkingen van het Turkse volk. Het feit dat hij vredevol protest onderdrukt, bewijst dat Erdogan geen binding meer heeft met de werkelijkheid."

Op het Taksimplein in Istanboel kwam het zaterdag opnieuw tot zware schermutselingen tussen betogers en ordediensten. Erdogan heeft de actievoerders zaterdag gevraagd hun protest "onmiddellijk" stop te zetten, maar hij gaf ook toe dat de politie op een extreme manier tegen de betogers gehandeld heeft.

"We wensen het Turkse volk stabiliteit en rust toe, raden Erdogan wijsheid aan, en willen dat hij het Turkse volk niet behandelt zoals hij het Syrische volk heeft behandeld", aldus nog Zohbi. Turkije levert steun aan de rebellen die tegen het regime in de Syrische hoofdstad Damascus strijden. Op Turks grondgebied verblijven 400.000 Syrische vluchtelingen.

In maart 2011 begon het volksprotest tegen de Syrische president Assad, dat zich tot een bloedig gewapend conflict ontwikkelde. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud