Protestacties tegen uitwijzing Parweiz Sangari en eisen om terugkeer houden aan

Voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) hebben opnieuw een 40-tal mensen een betoging gehouden om te protesteren tegen de uitwijzing van de jonge Afghaan Parweiz Sangari. De actievoerders eisten de onmiddellijke terugkeer van de jongeman. "Aan wie zich afvraagt hoe lang we doorgaan, is ons antwoord heel duidelijk", klonk het. "Tot Parweiz terug is in België."

De betogers vinden het niet kunnen dat de jongeman uitgewezen werd naar een land dat allesbehalve veilig is. "De Verenigde Naties beschouwen Afghanistan als het tweede meest onveilige land te wereld", zeggen de actievoerders. "Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies en de federale regering stuurt er Belgische soldaten heen om de lokale bevolking te beschermen."

De betogers wijzen er ook op dat er in 2011 3.000 burgerslachtoffers vielen in Afghanistan, het hoogste cijfer ooit sinds de Westerse troepen in het land zijn. "De helft van de bevolking heeft geen drinkbaar water en 40 pct leeft in armoede", aldus de actievoerders.

Die zijn ontgoocheld dat de staatssecretaris hen nooit heeft willen ontvangen en hebben daarom een brief gericht aan premier Di Rupo. "U weet wat het is om van kindsaf te moeten vechten om een toekomst op te bouwen. U heeft hulp gehad van een leraar. Kan u die leraar niet zijn voor Parweiz en terugkomen op de uitwijzing?", luidt het. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud