Advertentie

PVDA+ haalt bijna dubbel aantal stemmen

De PVDA+ is erin geslaagd haar stemmenaantal tegenover 2004 bijna te verdubbelen. De partij gaat van 0,6 naar 1 procent. PVDA+-voorzitter Peter Mertens houdt aan dat resultaat een "dubbel gevoel" over. De vooruitgang blijft beneden de verwachtingen. "We hebben onze uitslag verdubbeld, maar hadden - als ambitieuze partij - op meer gerekend, laat dat duidelijk zijn", aldus Mertens.

Hoewel de PVDA+ de symbolische grens van 1 procent in Vlaanderen haalt, blijft de grote doorbraak uit. "Wij hadden gehoopt op een springplank, en dat is het niet geworden", geeft Mertens toe. Hij wil voortbouwen aan zijn linkse alternatief. "We zitten electoraal onder de verwachtingen, maar vernieuwend en organisatorisch op schema. Nu is het zaak om in de komende periode beide pijlers in evenwicht te krijgen", klinkt het nog.

Mertens wijst er wel op dat zijn partij de enige linkse partij is die stemmen wint in een context waarin vooral de rechtse partijen winst boeken.

In Wallonië haalt de PVDA+ met 1,25 procent dubbel zoveel als in 2004. In Brussel nam de PVDA+ voor de eerste keer deel aan Nederlandstalige kant en haalt ze meteen 1,2 procent van de stemmen. Aan Franstalige kant stijgt de PTB+ met meer dan de helft (0,8 procent).

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud