Raadkamer laat terrorist Nizar Trabelsi vrij

De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag beslist om terrorist Nizar Trabelsi voorwaardelijk vrij te laten. Het federaal parket tekende meteen beroep aan, waardoor Trabelsi voorlopig in de cel blijft. Het is nu aan de KI in Antwerpen om de knoop door te hakken. Dat beslist uiterlijk over twee weken of de veroordeelde terrorist effectief vrij mag komen, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

De VS vragen al sinds 2007 om de uitlevering van Trabelsi om hem voor de rechter te kunnen brengen als lid van een criminele organisatie die het gemunt had op het leven van Amerikaanse burgers buiten de VS.

Na zijn aanhouding in september 2001 in Ukkel werd Trabelsi in Brussel echter tot 10 jaar cel veroordeeld voor het beramen van een aanslag op de vliegbasis van Kleine Brogel. Alvorens hij voor uitlevering in aanmerking kon komen, moest Trabelsi eerst zijn straf hier uitzitten.

Dat heeft hij intussen gedaan, maar de advocaten van Trabelsi stapten in september 2009 naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om de vraag tot uitlevering aan te vechten. Dat Hof schorste de uitlevering in afwachting dat het de zaak ten gronde zou behandelen. De raadkamer van Hasselt vindt nu dat Trabelsi vrij moet worden gelaten in afwachting van de uitspraak. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud