Ramadan start waarschijnlijk op 20 juli

De ramadan, de vastenmaand voor de moslims, gaat dit jaar waarschijnlijk van start op vrijdag 20 juli. Dat bevestigt Semsettin Ugurlu van de Belgische Moslimexecutieve, het orgaan dat de belangen van de islamitische gemeenschap in België vertegenwoordigt, maandag aan Belga.

Een definitieve beslissing wordt op 19 juli genomen tijdens de vergadering van de raad van theologen op basis van het zien van de nieuwe maan.

De moslimkalender baseert zich op de maan. Elke maand gaat van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is. In functie daarvan wordt de start van de ramadan bepaald.

In België is het de Belgische Moslimexecutieve die verantwoordelijk is voor het vastpinnen van die datum. De precieze start van de ramadan kan verschillen van land tot land, aangezien de nieuwe maan niet overal op hetzelfde moment zichtbaar is. Doorgaans blijft dat verschil beperkt tot één dag.

Tijdens de ramadanmaand mogen moslims niet eten, drinken en roken, alsook geen seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor mensen met fysieke of mentale beperkingen, zwangere vrouwen en kinderen die hun puberteit nog niet bereikten, gelden de regels niet. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud