Raoul De Keyser overleden : De sfinx van Deinze zwijgt voorgoed

De zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden kunstenaar Raoul De Keyser is één van de belangrijkste abstracte kunstenaars van Vlaanderen. Eén van zijn bijnamen is "de sfinx", omdat hij liever geen uitleg gaf maar zijn schilderijen voor zichzelf wilde laten spreken. Nu zwijgt hij dus voorgoed. Al blijven zijn werken een belangrijke inspiratiebron voor talloze hedendaagse kunstenaars.

De Keyser geldt als een laatbloeier en autodidact. In de jaren vijftig werkte hij nog als kunst- en sportjournalist voor de socialistische krant Volksgazet. Pas in de jaren zestig hanteerde hij ook zelf borstel en verfpot. Hij behoorde tot de strekking van Roger Raveel, met wie hij in 1966 de keldergangen van een kasteel in Beervelde beschilderde. Maar binnen deze groep, ook wel bekend als de "Nieuwe Visie", ontwikkelde elk snel een eigen stijl.

De Keyser vertrok in zijn werk vanuit één bepaald object of motief uit het dagelijks leven, zoals een prikkeldraad, een sok, een kapstok of een kano. In de jaren tachtig werd zijn werk abstracter, met kleurvlakken en lijnen. De witte lijnen van een voetbalveld waren zijn favoriet.

Zijn stijl wordt zowel in eigen land, als daarbuiten geroemd. In 2007 ontving de kunstenaar de carriereprijs van de Vlaamse Gemeenschap, als waardering voor zijn hele oeuvre. Vorig jaar was er de succesvolle tentoonstelling in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

Buiten de grenzen was het werk van De Keyser onder meer tentoongesteld in het MoMa in New York, in de Londense Whitechapel Gallery en op de vijfjarige expositie van Documenta in Kassel.

(HERWIG VERGULT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud