Rasmussen: "Gebruik chemische wapens in Syrië schendt internationaal recht, ongeacht door wie"

Navo-topman Anders Fogh Rasmussen heeft benadrukt dat de alliantie geen eensluidend bewijs heeft over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Maar elk gebruik van dergelijke wapens, "ongeacht door wie", vormt een inbreuk op het internationaal recht, reageerde de Deen op uitspraken van voormalig internationaal aanklager Carla del Ponte. Over Israëlische luchtaanvallen zei Rasmussen geen informatie te hebben.

"Wij beschikken over getuigenissen over het gebruik van chemische wapens, in het bijzonder door de inzet van sarin-gas. Niet door de regering, maar door de rebellen", zei del Ponte op de Zwitserse radio. Onweerlegbaar bewijs had ze als lid van de VN-onderzoekscommissie naar schendingen van de mensenrechten in Syrië echter niet.

Ook Rasmussen onderstreepte maandag dat gebrek aan een 'smoking gun'. "We hebben indicaties dat er chemische wapens zouden kunnen gebruikt zijn, maar hebben geen geconsolideerde informatie over de details of wie ze gebruikt heeft", aldus de secretaris-generaal. Hij toonde zich wel ongerust en drong er bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad op aan dringend werk te maken van een politieke oplossing voor het conflict.

Over een eventuele Israëlische luchtaanval wilde de Navo-topman nog minder kwijt. "Ik ben me bewust van de persberichten, maar heb geen indicatie van zo'n activiteit in de regio die relevant kan zijn voor de inzet van de patriotraketten van de Navo", klonk het nog. Op de vraag of hij intussen contact had met de Israeli's, volgde slechts een droog "geen commentaar". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud