Rechtbank Brussel: Ethiopische hardloper veroordeeld als begeleider illegalen

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag de Ethiopische atleet Yohannes Belda veroordeeld tot een jaar cel. De hardloper, die in 2006 nog deel uitmaakte van het nationale Ethiopische atletiekteam, werd afgelopen zomer op Brussels Airport opgepakt toen hij vijf andere Ethiopiërs begeleidde die het land probeerden binnen te komen. Het Brusselse parket vervolgde hem voor mensensmokkel maar de rechtbank oordeelde dat de man geen winstoogmerk had en zich enkel schuldig gemaakt had aan hulp aan illegalen.

De zes Ethiopiërs werden door de douane op Brussels Airport tegengehouden omdat vijf van hen nauwelijks Engels praatten en hun identiteitsdocumenten allesbehalve in orde leken. Die vijf hingen bovendien een verhaal op als waren ze op weg naar een internationale atletiekmeeting, maar ze bleken geen loopschoenen of sportkledij bij te hebben. Enkel Belda had zijn sportuitrusting bij. Omdat de vijf anderen bovendien vertelden dat ze hun eventuele winstpremies aan Belda moesten afgeven, oordeelde het parket dat het om mensensmokkel ging en eiste het een strenge celstraf voor de atleet.

De rechtbank ging ermee akkoord dat de vijf Ethiopiërs inderdaad geen atleten waren maar vluchtelingen zonder geldige papieren, maar zag geen bewijzen voor mensensmokkel. Het verhaal over de winstpremies vond de rechtbank ongeloofwaardig, zodat er geen bewijzen waren dat Belda de vijf tegen betaling naar België had gebracht. Zijn celstraf werd dan ook beperkt tot 1 jaar. (COR 230)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud