Rechtbank Kortrijk houdt verkoop gezinswoning door bank tegen

De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk heeft een gezin in het gelijk gesteld in een geschil met de bank, die hen een lening toestond in het kader van een overwaardehypotheek. Dat bevestigde advocaat Geert Lenssens.

De zaak maakt deel uit van het dossier Spaar Select, waarin ook Kempar en Delta Lloyd terechtstaan voor misleidende reclame. Nietsvermoedende gezinnen die eigenaar waren van een bijna afbetaalde woning, werden door de banken gecontacteerd met de slogan "uw huis is slapend kapitaal". Zij werden aangespoord een nieuwe hypotheek op de gezinswoning te nemen en het geleende geld in een Tak 23-levensverzekering bij Delta Lloyd te plaatsen. Daar liep het fout, omdat volgens raadsman Lenssens Tak 23-verzekeringen niet altijd betrouwbaar zijn. Honderden gezinnen kwamen in de schulden terecht en dreigen hun huis te verliezen.

De correctionele rechter in Antwerpen sprak in november vorig jaar al veroordelingen uit maar er volgde beroep. Nu heeft de rechtbank in Kortrijk een gezin gelijk gegeven. De rechter besliste dat de bank het huis niet zomaar kan verkopen en dat een notariële leningsacte kan opgeschort worden.

Voorlopig moet het gezin niets terugbetalen. De bank moet de gerechtskosten en een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Volgens advocaat Geert Lenssens, die honderden gedupeerde gezinnen met dergelijke problemen bijstaat, is deze uitspraak een hart onder de riem voor de gedupeerden. "Deze uitspraak toont in het algemeen aan dat de consument niet altijd machteloos is en dat banken zich ook aan bepaalde regels moeten houden." (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud