Rechter De Smedt heeft wél recht gesproken

Nadat donderdag bekend raakte dat de voormalige Antwerpse strafrechter Walter De Smedt in september voor het hof van beroep moet verschijnen wegens rechtsweigering, laat nu ook zijn verdediging van zich horen. Volgens meester Hugo Coveliers heeft de rechter wel degelijk recht gesproken en is er dus van rechtsweigering helemaal geen sprake.

Rechter De Smedt sprak eind mei 2009 een gps-dief vrij, omdat een vorige gevangenisstraf van deze dief niet was uitgevoerd. In een uitvoerig gemotiveerd vonnis stelde de rechter dat het niet uitvoeren van die straf de dader had aangezet tot het voortzetten van zijn criminele activiteiten en dat nieuwe feiten daardoor zelfs werden uitgelokt.

"Rechter De Smedt heeft die man op gemotiveerde wijze vrijgesproken. Hij heeft dus wel degelijk recht gesproken, alleen was de uitspraak niet naar de zin van sommige mensen", aldus meester Coveliers.

Door rechter De Smedt daar nu voor te vervolgen, komt volgens de advocaat de onafhankelijkheid van de rechters in het gedrang en wordt hun vrijheid om op gemotiveerde wijze en in eer en geweten te kiezen voor een andere rechtsafhandeling aan banden gelegd.

"Bovendien wordt er op de hele zittende magistratuur een ongeoorloofde druk uitgeoefend door het sanctioneren van een rechter omdat hij een motivering heeft die afwijkt van het standpunt van de minister van Justitie en van de procureur-generaal. Dat is machtsmisbruik", stelt meester Coveliers.

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud