Rechter verplicht Apache.be tekst van Debie te publiceren

De voorzitter van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de nieuwssite Apache.be donderdag via de procedure van eenzijdig verzoekschrift verplicht een tekst te publiceren. Daarin houdt ex-Vlaams Belanger Bart Debie vol dat de opmerkingen van hemzelf en zijn partner Valérie Seyns op Facebook niets te maken hadden met de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel, maar wel met het verkrijgen van een vergunning voor een handelszaak.

De redactie van Apache laakt de gebruikte procedure omdat ze geen kans kreeg om zich voor de rechtbank te verdedigen. De redactie kon ook niets anders dan de tekst te publiceren omdat de rechter een dwangsom van 1.000 euro per dag dat deze niet gepubliceerd is, had opgelegd.

Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten VVJ, "betreurt dat voor de zoveelste keer een rechter in kortgeding en op eenzijdig verzoekschrift een nieuwsmedium heeft veroordeeld, dit keer tot het publiceren van een tekst, zonder dat de betrokken redactie werd gehoord". Debie had volgens hem voldoende klassieke kanalen om zijn ongenoegen te formuleren.

Apache wijst er nog op dat de rechter niet ingegaan is op een eerste eis van Debie en Seyns om het bewuste artikel en de commentaren van de lezers onmiddellijk te verdwijnen. De gewezen politiecommissaris had ook openlijke verontschuldigingen van de nieuwssite gevraagd, maar daarover rept de beschikking met geen woord, aldus nog de Apache-redactie. (AHO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud