Advertentie

Recordvangst namaaksigaretten: 10 pct sigarettenconsumptie EU is smokkel en/of namaak

Liefst 10,4 procent van de pakjes sigaretten die in de EU worden gerookt, zijn gesmokkeld en/of nagemaakt. Die cijfers uit een studie die KPMG uitvoerde in opdracht van tabakproducent Philip Morris, werden vrijdag aangehaald bij de voorstelling van een recordvangst namaaksigaretten door de Belgische douane. Van alle sigaretten die de Belgische douane in 2011 onderschepte, was 76 pct namaak.

De recordvangst van eind 2011 omvat 151 miljoen namaaksigaretten: goed voor 16 volle scheepscontainers van 12 meter lang of voor 7,5 miljoen dagen roken als je één pakje per dag consumeert. Ze zijn in november en december vorig jaar in beslag genomen in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. De sigaretten waren wellicht eveneens bestemd voor onze buurlanden, want de douane trof in de containers ook gezondheidswaarschuwingen aan voor Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Namaaksigaretten betekenen niet alleen een financiële aderlating voor de overheid, ze zijn ook (nog) gevaarlijk(er) voor de gezondheid. Daarop wees ook staatssecrataris John Crombez, bevoegd voor Bestrijding van sociale en fiscale fraude, die bij de vernietiging in Antwerpen aanwezig was. Crombez drukte op het belang om zwaar in te zetten op de strijd tegen namaak, iets waaraan volgens de douane ook herkomstland China werkt.

In de EU zijn 34 procent van alle onderschepte namaakproducenten sigaretten. In de strijd tegen smokkel en namaaktabak werkt de overheid samen met tabakproducenten. Philip Morris schat dat in ons land 6 procent van de sigarettenconsumptie namaak is. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud