Recreatieverbod op vijvers in Beervelde en Destelbergen door cyanobacteriën

Op de Scherpeheibeekvijver in Beervelde bij Lochristi en op het Eendenmeer in Heusden bij Destelbergen geldt sinds dinsdag een recreatieverbod nadat er cyanobacteriën of blauwalgen vastgesteld werden. Dat melden het gemeentebestuur van Lochristi en de lokale politie van de zone Rhode & Schelde.

Bij een visuele controle van de Scherpeheibeekvijver in Beervelde, beter gekend als de surfput, stelde de Vlaamse Milieumaatschappij een verdachte drijvende laag vast. "Na analyse van het staal bleek dat het ging om cyanobacteriën", zegt het gemeentebestuur van Lochristi. "Deze bacteriën woekeren bij warm weer vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater. De bacteriën vormen drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag. Als die laag dikker wordt en de algen dichter bij elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er gifstoffen vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, maar ook mensen kunnen worden aangetast." Zwemmen, surfen, duiken en andere watersporten zijn voorlopig verboden.

Ook op het eenden- en surfmeer in Destelbergen-Heusden werden cyanobacteriën vastgesteld. Daar zijn roeien, zeilen, bootvissen en kajakken nu verboden omdat de recreanten ook bij deze activiteiten in contact kunnen komen met cyanobacteriën. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud