Redders Congoboot hebben nog hoop voor gezonken Charlesville

De afgelopen week gezonken laatste Congoboot Charlesville moet in principe geborgen worden, aangezien het de scheepvaart in de Baltische zee hindert. Watererfgoed Vlaanderen heeft daarom goede hoop dat het schip alsnog, zij het als scheepswrak, naar Antwerpen kan terugkeren.

Watererfgoed Vlaanderen meldt zondag dat het de voorbije dagen een overeenstemming heeft gevonden met de Poolse autoriteiten wat betreft het beschermen van het wrak van de Charlesville tegen schattenjagers door middel van een duikverbod. Het wrak ligt bovendien in de weg van de scheepvaart in de regio, waardoor de Poolse overheid het kan bergen op kosten van de eigenaar. Indien die het schip niet terugwil, mag Polen het - of onderdelen ervan - verkopen, maar dan moet het rekening houden met het feit dat het in Duitsland nog als monument geregistreerd staat.

De erfgoedvereniging zwaait nu ook met een belofte van Vlaams minister voor Erfgoed Geert Bourgeois dat hij het schip zal beschermen indien het in Vlaanderen/Vlaamse handen terechtkomt. Eerder waren al enkele investeerders bereid gevonden de Charlesville weer naar Antwerpen te halen. Watererfgoed hoopt het voormalige passagiersschip na berging aan het geplande Droogdokkeneiland een plaats te geven, naast onder meer de Doelse Kogge. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud