Regels om Belg te worden scherper: N-VA gaat niet tegenstemmen

Oppositiepartij N-VA is gematigd positief over het voorstel van de meerderheidspartijen dat de regels om Belg te worden verstrengt. "Dit is geen muizenstap, maar een grote stap voorwaarts", zegt kamerlid Theo Francken. De N-VA gaat niet tegenstemmen, maar zal wel nog een aantal amendementen indienen om het voorstel op bepaalde punten aan te scherpen.

"Dit is een grote stap in de goede richting, namelijk de afschaffing van de snel-Belgwet", zegt Francken. "De tekst bouwt verder op het compromis dat wij vorige zomer nog met de Vlaamse meerderheidspartijen hadden gesloten."

De N-VA vindt het positief dat de naturalisatieprocedure wordt herleid tot het oorspronkelijke gunstregime en dat mensen geen aanvraag meer kunnen indienen vanuit het buitenland. "Je zal geen Belg meer kunnen worden zonder hier een voet te hebben binnengezet", zegt Francken. Dat het aantal procedures wordt teruggedrongen, vindt Francken ook een goede zaak.

Het voorstel breidt ook de mogelijkheden uit om de nationaliteit af te nemen. "Ook dat is een goede zaak. Maar een geval zoals Belkacem (de woordvoerder van Sharia4Belgium, tegen wie een procedure tot afnemen van de nationaliteit is opgestart, nvdr) zal ook met dit voorstel niet kunnen", zegt Francken. De N-VA wil de mogelijkheden nog uitbreiden.

De Vlaams-nationalistische partij heeft enkele punten van kritiek. Het vereiste taalniveau mag wat hoger ("het gaat niet om nieuwkomers", dixit Francken), een inburgeringstraject is voor N-VA ook nodig voor wie altijd voltijds werkte en ook de criteria voor wie hier al tien jaar is mogen wat minder vaag zijn.

"Bovendien is het raar dat de wet maar op 1 januari 2013 zou ingaan. Dat zal een stormloop op gang brengen van mensen die nog volgens de huidige procedure Belg willen worden". (PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud