Regering mag rekenen op miljarden uit kernenergie

De geplande verlenging van de levensduur van de kerncentrales kan de regering 500 miljoen tot 1 miljard euro per jaar opleveren, schrijft De Tijd woensdag.

Minister van Energie Paul Magnette (PS) legt eerstdaags het rapport over het langer openhouden van de kerncentrales op de regeringstafel. De conclusie van de studie zal zijn dat België niet zonder kernenergie kan. De regering kan dan terugkomen op de geplande sluiting van de kerncentrales. Achter de schermen wordt al een tijd gediscussieerd met Suez-Electrabel over de vergoeding die daar tegenover moet staan.

De "windfall profits" van Electrabel bedragen nu 1,8 miljard euro per jaar. In kringen van Electrabel is het niet onbespreekbaar dat de helft daarvan, bijna 1 miljard euro per jaar, naar de Belgische overheid zou gaan, als de kerncentrales langer mogen worden opengehouden. De voorwaarde is wel dat de historische monopoliepositie van Suez-Electrabel in ons land verzekerd wordt. Van een belasting op kernenergie kan daarom geen sprake zijn. Wel wordt er gedacht aan een veiling, waarbij de overheid zou optreden als aankoopcentrale. Een ander scenario is dat Suez-Electrabel een bijdrage betaalt. (VKB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud