Regering vervangt topman nucleaire waakhond FANC

De regering-Di Rupo wil snel werk maken van een nieuwe topman bij het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo dinsdag op gezag van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Het kabinet ontkent dat er een link is met de uitspraken die de man de voorbije dagen deed over de mogelijke scheurtjes in de reactor van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2.

"Willy De Roovere gaat met pensioen en moet dus vervangen worden", klinkt het op het kabinet-Milquet. De Roovere kreeg de afgelopen dagen vanuit politieke hoek de wind van voren. Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) verweet hem paniekzaaierij over mogelijke stroomtekorten in de winter. Ook staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) hekelde de onheilsboodschap.

Het mandaat van De Roovere is al een hele tijd afgelopen. In augustus vorig jaar zou hij in principe met pensioen gaan, want hij werd toen 65. Maar zijn mandaat werd drie keer tijdelijk verlengd door de politieke crisis en omdat de regering-Di Rupo het maar niet eens geraakte over een hele reeks benoemingen.

In februari 2011 adviseerde de raad van bestuur van het FANC aan de regering om Jan Bens, oud-directeur van de kerncentrale van Doel, aan te wijzen als opvolger van De Roovere. (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud