Resoc Zuid-West-Vlaanderen biedt antwoord op uitdagingen regio

Het overlegplatform Resoc Zuid-West-Vlaanderen heeft dinsdagavond de aftrap gegeven voor het maatschappelijk debat over het ontwerp Streekpact 2013-2018. Onder meer voorzitter Stefaan De Clerck gaf mee uitleg bij het pact "Samen grenzen verleggen" dat een antwoord moet bieden op de uitdagingen in de regio.

"Dit is een langetermijnstrategie voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio, dat zich moet vertalen in een actieprogramma", duidde Stefaan De Clerck. Dat actieprogramma moet klaar zijn tegen 2013 zodat De Clerck met het Streekpact kan langsgaan bij de nieuwe gemeentebesturen in de regio. Een Streekcongres op 19 december in de Kortrijkse Xpo moet alles finaliseren en de synthese maken van het debat.

De voorzitter stelde zijn drie ambities voor: hij wil een wervende, duurzame en warme regio met daarbij zes doelstellingen. De regio moet transformeren naar een kennisgedreven economie waarbij voor iedereen een aangepast job wordt gecreƫerd. Daarbij wordt ook over de grens gedacht, waarbij ook het Resoc nog denkt aan het aantrekken van Walen en Fransen voor knelpuntberoepen, zoals in de zorgsector. Dat is ook nodig want Resoc wil de zorgketen sluiten.

De regio moet ook creatief zijn tegenover de wereld en er moet worden omgegaan met rijke landschappen en netwerken. Dat gaat onder meer over mobiliteit, het invullen van publieke ruimtes en het uitbouwen van een breedbandnetwerk. Ook energie krijgt een belangrijk plaatsje bij het overlegplatform. (COR 125)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud