Reynders bepleit in Europese pers sterkere rol voor Europese Centrale Bank

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in interviews met een aantal Europese kranten een sterkere rol voor de Europese Centrale Bank in de strijd tegen de schuldencrisis bepleit.

"Als het voor de Europese Centrale Bank mogelijk is om de banken te financieren tegen een rente van één procent, waarom kan dat dan niet voor investeringen, of voor sommige staten", zo werd Reynders geciteerd door de Britse krant The Financial Times.

Reynders is er zich van bewust dat de financiering van eurolanden door de Europese Centrale Bank op Duitse weerstand stuit, maar volgens de Belgische minister zou Berlijn zich nog moeilijk kunnen verzetten indien er strikte voorwaarden worden verbonden aan de zachte leningen.

Hoewel de ECB vorig jaar een noodprogramma startte om obligaties van eurolanden op te kopen en aldus de rente voor deze landen te drukken, blijft men in Frankfurt zeer weigerachtig staan tegenover monetaire financiering. Dat behoort immers niet tot het mandaat van de ECB, die zich moet focussen op het beperken van de inflatie tot 2 procent.

Reynders merkt echter op dat het beschermen van de euro ook tot het mandaat van de ECB behoort. Hij erkent wel dat een sterkere rol voor de Europese Centrale Bank gekoppeld moet worden aan stappen in de richting van een eengemaakte bankenunie en een federale begrotingsunie.

Woensdag gaf ECB-bestuurder Ewald Nowotny alvast een schot voor de boeg. Hij zei dat er goede argumenten bestaan om het vaste noodfonds ESM een banklicentie te geven. Zo zou het fonds toegang krijgen tot de kredieten van de ECB, die het recht heeft om geld te drukken en dus in theorie over onbegrensde middelen beschikt.

ECB-voorzitter Mario Draghi van zijn kant liet donderdag verstaan dat zijn instelling "alles zal doen wat nodig is om de euro te behouden". Dat zou kunnen impliceren dat de ECB zich opmaakt om voor het eerst sinds februari obligaties op te kopen op de secundaire markt.

(OSN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud