Reynders dringt aan op nieuw begrotingsakkoord met deelstaten

Minister van Financiën Didier Reynders dringt aan op een nieuw begrotingsakkoord met de gewesten. Door de groei van de transfers naar de deelstaten blijft er steeds minder ruimte over voor de eigen federale begroting, aldus Reynders.

Dat heeft minister Reynders vrijdag verklaard bij de voorstelling van de begroting 2008. Die begroting sluit af met een tekort van 0,9 procent van het bbp of circa 3,2 miljard euro. De schuldratio groeit aan tot 87 procent van het bbp. Zonder de financiële ingrepen voor de banken zou de schuldratio gedaald zijn tot 81 procent.

Die tegenvallende begrotingscijfers hebben te maken met de lager dan verwachte fiscale ontvangsten, vooral inzake BTW en voorafbetalingen.

Minister Reynders ziet vooral een probleem in de stijging van de transfers. "Terwijl de fiscale ontvangsten maar met 3,1 miljard zijn gestegen, zijn de totale transfers met 4,1 miljard gestegen, waarvan 1,5 miljard voor de sociale zekerheid omwille van de hogere vergrijzingskost en 2,5 miljard voor de deelstaten". Reynders wil met de gewesten en gemeenschappen een nieuw begrotingsakkoord over het stabiliteitsprogramma voor de volgende jaren.

(SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud