Reynders roept ambassadeur terug - "lijkt op een afrekening"

De N-VA heeft vragen bij het terugroepen van ambassadeur Jan De Bruyne uit Brazzaville. "Dit lijkt op een afrekening", zegt N-VA-senator Karl Vanlouwe. "De ambassadeur wordt gesanctioneerd op basis van aantijgingen en zonder dat hij gehoord is".

Eind december zou De Bruyne tijdens een missie georganiseerd door Flanders Export and Trade (FIT) enkel Nederlands hebben gesproken. Hij zou zich, volgens getuigen, daarbij ook minachtend hebben uitgelaten over het land en de president. De ambassadeur, die een N-VA-etiket zou dragen, ontkent dat. Minister Reynders roept hem wel terug omdat hij de terughoudendheidsplicht niet heeft nageleefd.

"De diplomatie in België is sterk gepolitiseerd. De beste posten in het buitenland gaan naar mensen van de traditionele partijen. De restposten gaan naar andere ambassadeurs", zegt Vanlouwe. "Dit lijkt op een afrekening".

De Bruyne procedeerde overigens met succes bij de Raad van State tegen de beslissing van Buitenlandse Zaken over de benoeming van ambassadeurs op posten waar hij zich kandidaat voor had gesteld. (BENOIT DOPPAGNE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud