Reynders roept Kinshasa op om rechtstaat op te richten en leger te hervormen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft opgeroepen tot respect voor de territoriale integriteit van de Democratische Republiek Congo. Tegelijk drong hij er bij Kinshasa op aan voor eigen deur te vegen en een rechtstaat te installeren in het oosten van het land, dat ten prooi gevallen is aan muiterij, door het leger te hervormen.

"Onze prioriteit is de rebellie in Oost-Congo te veroordelen, ervoor te zorgen dat de integriteit van het grondgebied van Congo gegarandeerd is en dat er geen buitenlandse inmenging is, van wie ook. Dat kan onder meer gebeuren door de rechtstaat te versterken en het leger te hervormen", verklaarde Reynders naar aanleiding van het onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila in Lubumbashi (Zuidoost-Congo).

Het onderhoud vond plaats in één van de presidentiële residenties van Lubumbashi, de hoofdstad van de provinciehoofdstad van Katanga, waar Kabila sinds zaterdag verblijft na een regionale top in Mozambique. Er werd onder meer gepraat over de toestand in Oost-Congo, waar het Congolese leger (FARDC) sinds april met afrekenen met een muiterij van de Mouvement du 23 mars (M23), en ook te kampen heeft met het Congrès national pour la défense du peuple (CNDP), waarvan de integratie in het leger in 2009 niet goed verlopen is. (OSN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud