Reynders verwacht wel degelijk nieuwe maatregelen of bevriezing uitgaven

MR-vicepremier Didier Reynders gaat ervan uit dat de federale regering zeker bijkomende maatregelen zal moeten treffen of een aantal uitgaven zal moeten bevriezen om de begroting voor 2012 in lijn te brengen met de Europese eisen. Dat zei hij voor aanvang van de kern. Financieminister Steven Vanackere bleef meer op de vlakte, maar heeft de vaste wil tot een consensus te komen met de Europese Commissie.

Vandaag raakte bekend dat de Europese Commissie vermoedt dat het Belgische begrotingstekort met het huidige akkoord zal stranden op een tekort dat groter is dan de 3%-grens. "We zijn al sinds 20 december in dialoog met de Commissie", bevestigde Vanackere. Voor de CD&V'er is het "maar normaal" dat er vragen komen, iets wat voor hem echter niet betekent dat regering of Commissie zich ergens zou vergissen.

Volgende week verwacht de Commissie in elk geval duidelijkheid. PS-vicepremier Laurette Onkelinx stelt zich vragen bij het rekenwerk van de Europese ambtenaren, maar MR-collega Reynders erkende dat er "zeker en vast" bijkomende maatregelen nodig zullen zijn. Zo onderstreepte hij de mogelijkheid om een aantal uitgaven tijdelijk te bevriezen, iets wat "de eurocommissaris (Olli Rehn) ook zelf heeft voorgesteld".

Financieminister Vanackere bleef daarover meer op de vlakte. Hij verwacht dat de cijfers van regering en Commissie via dialoog en stapsgewijs nog naar mekaar gebracht kunnen worden. Al gaat ook hij ervan uit dat bij de begrotingscontrole in februari nog "belangrijke politieke beslissingen" zullen volgen. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud