Reynders vraagt hulp van Hongaarse collega voor netwerk economische raadgevers

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn Hongaarse collega Jànos Martonyi gevraagd om hem te helpen bij het uitbouwen van een netwerk van economische raadgevers in Hongarije. Dat zei hij na afloop van een ontmoeting met Martonyi vrijdagmiddag. De kwestie van de economische raadgevers ligt vooral bij de gewesten erg moeilijk omdat de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering menen dat Reynders met het initiatief zijn bevoegdheden overschrijdt.

Reynders en Martonyi benadrukten de wil om zowel bilateraal als regionaal de samenwerking te versterken. Regionaal gaat het dan om de samenwerking tussen de Benelux en de Visegràd-groep - Polen, Tsjechië, Slovakije en Hongarije. Boedapest neemt daar over enkele weken het voorzitterschap van over.

Wat de bilaterale relaties betreft, wezen beide ministers op het belang van KBC in Hongarije via de bank K&H. Martonyi sprak de hoop uit dat er nog andere Belgische investeerders in Hongarije actief worden. Reynders benadrukte de noodzaak van een goede dialoog tussen de bank en de Hongaarse overheid. De regering-Orbàn voerde onlangs zonder veel overleg een bankentaks in. Dergelijke maatregelen kunnen nodig zijn, zei Reynders vanuit zijn jarenlange ervaring op Financiën. Maar als dat niet overlegd gebeurt, kan dat een negatieve invloed hebben op investeringen van Belgische kmo's, waar Boedapest naar lonkt.

De buitenlandministers hadden het ook over de geschillen die de regering-Orbàn heeft met de Europese Commissie over de grondwetswijzigingen. Jànos Martonyi toonde zich zelfzeker dat zijn land tot een akkoord zal komen met de Commissie. Reynders drong erop aan dat Boedapest de nodige informatie zo snel al mogelijk zou verstrekken opdat de lidstaten zich ook een mening kunnen vormen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud