Rijbewijzen op bankkaartformaat nu toch op komst

In het voorjaar van 2013 zal het rijbewijs op bankkaartformaat ook in ons land zijn intrede doen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet kreeg van de ministerraad groen licht om daarvoor dan toch in zee te gaan met de firma Zetes. De rijbewijzen zullen wel elke tien jaar hernieuwd moeten worden.

Zetes werd vorig jaar in september al een keer aangeduid als het bedrijf dat de rijbewijzen mocht aanmaken, personaliseren en verdelen. Bpost, dat eveneens kandidaat was, stapte echter naar de Raad van State na onduidelijkheden in de procedure. De hele procedure werd opnieuw doorlopen, maar uiteindelijk is het dus nog steeds Zetes die het haalt.

"De nieuwe rijbewijzen zullen in het voorjaar van 2013 in alle gemeenten worden afgeleverd", meldt Wathelet maandag. Concreet zullen ze verdeeld worden bij het hernieuwen van de identiteitskaarten, die eveneens voor tien jaar geldig zijn. In principe zullen alle Belgen dus ten laatste in 2022 allemaal een rijbewijs in bankkaartformaat op zak hebben.

Het nieuwe rijbewijs is echter niet gratis. Bestuurders zullen er minimum twintig euro voor moeten neertellen. Afhankelijk van het gemeentereglement hebben de gemeenten de mogelijkheid om daar nog boven te gaan.

(MICHEL KRAKOWSKI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud