Rode Kruis op zoek naar 10.000 stamceldonoren

Het Rode Kruis Vlaanderen en de vzw De Maakbare Mens starten een intensieve campagne om 10.000 stamceldonoren te vinden. Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

Per jaar ondergaan 135 Belgen een stamceltransplantatie. Het gaat om mensen met een ernstige bloedziekte, meestal leukemie. Het is niet eenvoudig om voor die patiƫnten geschikte donoren te vinden. Daarom dat de databank met potentiƫle donoren groot genoeg moet zijn en er nu op zoek wordt gegaan naar 10.000 extra mensen. Momenteel gebeuren de meeste transplantaties in ons land nog met buitenlandse stamcellen. Die komen uit een internationale databank.

Wie zich wil laten registreren, kan dat doen in een van de Belgische donorcentra, onder meer in Turnhout, Edegem, Gent, Aalst en Leuven. Uw bloed wordt getrokken om het weefseltype te bepalen. Wanneer iemand van dat type stamcellen nodig heeft, wordt u gecontacteerd. Er volgt dan een volledig medisch onderzoek en dan pas wordt bepaald of de donatie door kan gaan. Zo ja, duurt de bloedafname vier uur. (DWM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud