'Rolmodellen' voor meer allochtonen in de Gentse social profit

Om meer allochtonen in de social profit te krijgen, zet de stad Gent voortaan 20 'rolmodellen' in. Die moeten bij allochtone jongeren, hun ouders en werkzoekenden een positiever beeld van de sector vormen en drempels wegnemen om een opleiding aan te vatten.

"De instroom van allochtonen in de Gentse social profit opleidingen is zeer laag", zegt schepen Sofie Bracke (Open Vld). Slechts 0,95 procent van de studenten verzorgende zijn van Turkse of Maghrebijnse afkomst en in de opleidingen opvoeder jeugd- en gehandicaptenzorg is dat 2,7 procent. "Nochtans is er in die sector een grote vraag naar personeel en in sommige beroepen specifiek naar allochtone medewerkers."

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat 22,5 procent van de Gentse niet-werkende werkzoekenden van Turkse en Maghrebijnse afkomst is en 12,2 procent van buiten de EU afkomstig is.

"De drempels die de instroom van Turken en Maghrebijnen verhinderen, zijn onder meer een foutieve of gebrekkige beeldvorming van de sector. De rolmodellen, die zelf werkzaam zijn in de social profit, brengen een getuigenis van het traject dat zij hebben afgelegd en de drempels die zij zelf hebben overwonnen."

Het project richt zich tot groepen allochtone leerlingen in het secundair onderwijs, specifieke doelgroepen van werkzoekenden en ook tot ouders, omdat zij een belangrijke rol spelen bij de keuze van hun kinderen.

(EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud