Ronse: woensdag eerste gerechtelijke reconstructie waarbij advocaat aanwezig mag zijn

In Ronse vindt woensdag de reconstructie plaats van de fatale slagen die een 24-jarige man zijn 48-jarige stiefmoeder toebracht op kerstavond. Dat vernam Belga uit goede bron. Het gaat voor zover bekend om de eerste gerechtelijke reconstructie waarbij een advocaat aanwezig mag zijn in toepassing van de Salduz-wet.

De vrouw werd op kerstavond rond 23 uur het slachtoffer van slagen en verwondingen toegebracht door haar 24-jarige stiefzoon, die bij haar inwoonde. Een discussie over familiale aangelegenheden ontaardde in een vechtpartij op straat, waarbij de verdachte het slachtoffer slagen toebracht op het hoofd. De vrouw werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze overleed aan haar verwondingen. De man werd aangehouden wegens opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Woensdagmorgen vindt in Ronse de reconstructie van de feiten plaats. In het verleden mochten advocaten, in tegenstelling tot het openbaar ministerie, niet aanwezig zijn op de wedersamenstelling. De wet van 13 augustus tot wijziging van het Wetboek van strafvordering en van de wet op de voorlopige hechtenis, de zogenaamde Salduz-wet, verandert dat.

De wet, die op 1 januari van kracht ging, zegt dat de onderzoeksrechter bij het plaatsbezoek met het oog op de reconstructie, zich laat "vergezellen door de verdachte, de burgerlijke partij en hun advocaten". Ook het slachtoffer kan dus bijgestaan worden door een raadsman. Hoe de bijstand van de advocaten praktisch geregeld wordt, wordt vanaf woensdag duidelijk. (COR 232)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud