RSZ maant aan steeds te controleren of aannemer geen RSZ-schulden heeft

Wie een beroep doet op een aannemer voor bijvoorbeeld schilderwerken, doet er best aan eerst te checken op de portaalsite van de Sociale Zekerheid (www.socialsecurity.be) of die geen RSZ-schulden heeft. Zoniet, riskeer je een fikse boete te betalen. Dat stelt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) in een reactie op een bericht in Het Nieuwsblad.

De krant citeert een winkelier uit Blankenberge die een schilder had ingehuurd met RSZ-schulden. Hij betaalde de factuur van ruim 3.600 euro, maar kreeg later een boete van ruim 6.000 euro in het kader van de zogenaamde "hoofdelijke aansprakelijkheid" omdat de schilder schulden had bij de RSZ.

De RSZ bevestigde het verhaal en wijst erop dat de winkelier zich veel ellende had kunnen besparen door de website van de Sociale Zekerheid te consulteren. Dan had hij gezien dat de schilder schulden had, en had hij 35 procent van de factuur moeten doorstorten aan de RSZ. "Het niet doen van inhoudingen op de betalingen aan aannemers die RSZ-schuldenaar zijn, wordt inderdaad zwaar gesanctioneerd. In dergelijke gevallen kan het bedrag waarvoor de opdrachtgever moet opdraaien zelfs oplopen tot 170% van het factuurbedrag", aldus de RSZ die benadrukt dat de reglementering in dit concrete geval correct uitgevoerd werd.

De RSZ wijst erop dat deze 'weliswaar strenge reglementering' in 1978 werd doorgevoerd na een aantal zeer ernstige misbruiken van koppelbazerij die toen de kop opstaken. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez belooft in Het Nieuwsblad een campagne om de regel beter kenbaar te maken. In het verleden werden regelmatig informatiesessies gehouden, aldus de RSZ. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud