Advertentie

Ruim 24 graden in Ukkel, dagrecord gesneuveld

In Ukkel is deze midag een temperatuur van 24,3 graden gemeten. Dat is niet alleen een dagrecord, het is ook de hoogste temperatuur ooit gemeten in de laatste tien dagen van oktober. Dat meldt weerman David Dehenauw. Tegen het weekend krijgen we een ferme afkoeling.

Aan de kust is het iets koeler, maar in het hoger gelegen Elsenborn werd ook 24 graden gemeten. Dat heeft te maken met het fenomeen van temperatuursinversie, waardoor het op grotere hoogte warmer is dan in de lager gelegen gebieden. Ukkel ligt 105 meter boven de zeespiegel, Elsenborn op 570 meter.

Toch bergen we winterjassen en sjaals best niet te ver op, want volgende zaterdag zouden de maxima in de Hoge Venen maar rond 3 à 4 graden uitkomen. 's Nachts gaat het er vriezen. Ook in het centrum van het land halen we zaterdag niet meer dan 8 graden, of een afkoeling van 15 graden in vijf dagen. Als er in het weekend neerslag zou vallen, kan dat in de Hoge Venen sneeuw zijn.

De normale maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België is 14 graden. Het vorige dagrecord voor 22 oktober bedroeg 23,6 graden en stamt uit 1937. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud