Ruim kwart van Gentse proffen stemt ongeldig tijdens rectorverkiezingen

Niet minder dan 26,3 procent van de Gentse proffen stemde ongeldig op de lijst met vrouwelijke kandidaten voor de functie van rector, 17,7 procent stemde ongeldig voor de lijst met mannelijke kandidaten. Dat blijkt na de eerste stemronde voor de verkiezing van een nieuwe rector in Gent.

Van de vrouwelijke kandidaten is Anne De Paepe tot nu toe de favoriet, tijdens de eerste stemronde behaalde ze 55,9 pct van de stemmen. Haar opponent Lieva Van Langenhove moest het met 17,7 pct doen.

Bij de mannen heeft Freddy Mortier voorlopig de grootste aanhang. 45,8 pct van de kiesgerechtigden kleurde een bolletje achter zijn naam rood. Mortier laat daarmee tijdens de eerste ronde Guido Van Huylenbroeck (18,6 pct) en Luc Taerwe (17,7 pct) ver achter zich.

Opvallend is het aantal ongeldige stemmen. Voor de vrouwelijke kandidaten zorgden die er zelfs voor dat de kandidaten niet eens een vereiste tweederdemeerderheid konden halen. "Mag ik met aandrang vragen om het rode potlood te gebruiken en niet een balpen", merkte uittredend rector Paul Van Cauwenberge op. "Het is ook niet toegelaten om kruisjes of opmerkingen te schrijven." Er daagden 456 van de 590 kiesgerechtigden op voor de geheime stemming.

Er volgt maandagnamiddag een tweede stemronde, en bij het uitblijven van een tweederdemeerderheid nog meer stemronden. Nadien wordt een vicerector verkozen via dezelfde procedure. Ook dinsdag is gereserveerd voor de rectorverkiezingen.

Voor de functie van rector- en vicerector worden de mannelijke en vrouwelijke kandidaat die een tweederdemeerderheid behaalden, voorgedragen aan de raad van bestuur, die woensdagochtend de knoop moet doorhakken. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud