Advertentie

"Rusland spioneert opnieuw zoals in Koude Oorlog"

De Russische inlichtingendiensten in België zijn opnieuw even actief als tijdens de Koude Oorlog. Dat stelt Alain Winants, de chef van de Belgische Staatsveiligheid, in een interview met het maandblad Mo.

"De activiteit van de Russische diensten in het buitenland is exponentieel toegenomen", aldus Winants. "Rusland geeft blijk van agressiviteit en zelfbewustheid."

De meeste landen moeten volgens Winants vaststellen dat de aanwezigheid van Russische spionnen en de aard van hun activiteiten vergelijkbaar zijn met de situatie tijdens de Koude Oorlog. Bovendien hebben de diensten een bijzondere aandacht voor onze hoofdstad. "De aanwezigheid van de NAVO, Shape en de Europese Commissie maakt van Brussel een ideaal werkterrein", zegt Winants.

Verder in het interview verklaart de chef dat de drie officieren van de Marokkaanse geheime dienst, die werden gewraakt door de Staatsveiligheid, vermoedelijk het land hebben verlaten. "Officieel zijn we daarover weliswaar nog niet in kennis gesteld, maar officieus weten we dat er toch al één vertrokken zou zijn. Een tweede staat op vertrekken en van de derde zijn we in afwachting."

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud