"Russen respecteren staakt-het-vuren niet"

Drie Belgische parlementariërs, die namens de Europese Unie in Georgië zijn, hebben vrijdag gezegd dat Rusland volgens hen het akkoord over het staakt-het-vuren met Georgië schendt. Op vijf kilometer van Gori, op Georgisch grondgebied, konden ze vaststellen hoe er een checkpoint van een 100-tal Russische soldaten is ingericht.

De senatrices Sabine de Bethune (CD&V) en Anne-Marie Lizin (PS), en volksvertegenwoordiger Jean-Luc Crucke (MR) zijn sinds donderdag in Georgië op uitnodiging van het Georgische parlement. Met het oog op de EU-top van staats- en regeringsleiders over het Georgisch-Russische conflict, komende maandag, moeten ze een rapport overmaken aan de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner.

Vrijdag bezocht het trio de stad Gori, die volop in het conflictgebied ligt. "Een Russische officier verklaarde ons dat de Russische soldaten werden omgeschoold tot een peace keeping force", luidt het in een communiqué. Toch droegen ze geen badges in die zin, en wapperde de Russische vlag er volop, aldus de Belgische delegatie.

Jean-Louis Crucke meent dan ook dat de Russische troepen, die door Moskou worden voorgesteld als troepen voor vredesbehoud, geen dergelijk mandaat vervullen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud