Rutten (Open Vld) wil voorzitter Privacycommissie horen in parlement

Kamerlid Gwendolyn Rutten (Open Vld) dringt aan op een hoorzitting met de voorzitter van de Privacycommissie, Willem Debeuckelaere, in de bevoegde Kamercommissie. Rutten reageert daarmee op zijn uitspraken naar aanleiding van de nieuwe wet waardoor de fiscus over iedereen een dossier zal kunnen samenstellen. "Ik vind dat wat hij zegt, belangrijk genoeg is om te bespreken, om te horen wat het probleem is en hoe het eventueel kan worden bijgestuurd", aldus het Kamerlid.

Debeuckelaere hekelt dat de wet een basisrecht van iedere belastingplichtige afschaft. "De nieuwe wet verhindert u om uw belastingdossier in te kijken, zolang u het voorwerp uitmaakt van 'een controle', 'een onderzoek' of 'daarmee verband houdende werkzaamheden'. Dat is zo ruim dat uw belastingdossier eindeloos geheim kan blijven", luidt het in De Tijd.

Volgens het Kamerlid heeft de minister van Financiën, Steven Vanackere, aangegeven dat de precieze omschrijving van wanneer het inzagerecht wordt ingeperkt, nog zou worden geregeld bij de uitvoering, en dat de Privacycommissie daarbij een rol zou krijgen. Rutten wil nu weten of een en ander kan worden geregeld bij de uitvoering, of dat er nieuw wetgevend werk nodig is.

Het meerderheidslid benadrukt nog dat een betere strijd tegen fiscale fraude een legitieme vraag is, maar benadrukt tegelijkertijd dat men bij Financiën eindelijk ook het belang gaat inzien van rechtszekerheid voor de belastingplichtigen. (DTM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud