Sabam verdacht van verduistering en witwassing

De auteursrechtenvereniging Sabam is in verdenking gebracht voor de vervalsing van haar jaarrekeningen, het misbruiken van het vertrouwen van haar duizenden leden en het witwassen van verduisterde gelden. Dat bevestigt de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin vrijdag in de krant De Tijd. De onderzoeksrechter heeft ook de toplui van Sabam in verdenking gesteld.

Het gerechtelijk onderzoek naar de geldstromen bij de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers is na drie jaar afgerond. Het onderzoek werd opgestart in 2004 na een klacht van componist Philippe Delhaye. De Brusselse onderzoeksrechter Frédéric Lugentz greep de klacht aan om de hele boekhouding van Sabam onder de loep te nemen.

Sabam wordt verdacht van "valsheden in de jaarrekening", onder andere om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken. De auteursrechtenvereniging wordt ook verdacht van "misbruik van vertrouwen". Sabam zou een deel van de honderden miljoenen euro's aan auteursrechten die het int, hebben verduisterd. Het verduisterde geld zou zijn witgewassen via de Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS), een fonds van Sabam. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud