Salduz-rondzendbrief Brussels parket ontlokt ontstemde politieke reacties

De rondzendbrief van het Brusselse parket over de toepassing van de Salduz-wet ontlokt ontstemde reacties in politieke middens. Zo eisen sp.a en Vlaams Belang, de twee partijen die in het parlement tegen de wet stemden, de onmiddellijke intrekking van de rondzendbrief.

In een rondzendbrief naar de politiezones van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde somt het Brussels parket misdrijven op waarvoor de dader niet langer meteen verhoord hoeft te worden. Het gaat onder meer om autodiefstal, wapenbezit,... De rondzendbrief is een gevolg van de Salduz-wet, die het recht op een advocaat bij een eerste verhoor regelt.

Sp.a stemde volgens Kamerlid Renaat Landuyt tegen de wet omdat ze zonder de rechten van de verdediging wezenlijk te versterken de bestrijding van de onveiligheid zou bemoeilijken. "Maar wij hebben echt niet kunnen voorspellen dat het zo erg ging worden dat de procureur van Brussel nu zelf beslist daders niet eens meer op te pakken voor eerste verhoor en onderzoek". Landuyt roept minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) op om de richtlijn van de procureur in te trekken.

Volgens Vlaams Belang toont de rondzendbrief aan dat te weinig is geluisterd naar de waarschuwingen van het openbaar ministerie en de politie en een situatie van straffeloosheid in de hand werkt. De partij eist eveneens dat de rondzendbrief wordt ingetrokken. Ook wil Vlaams Belang de onmiddellijke bijeenroeping van de commissies Justitie van Kamer en Senaat om de minister ter verantwoording te roepen.

Ook vanuit de Brusselse CD&V wordt ontstemd gereageerd. De pragmatische aanpak leidt volgens minister Brigitte Grouwels regelrecht tot straffeloosheid. Ze vraagt met aandrang aan Turtelboom "om haar politieke verantwoordelijkheid op te nemen en het Brusselse parket op haar plichten te wijzen".

(RBR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud