Sans-papiers ontvangen door Leterme

Premier Yves Leterme heeft donderdag een delegatie van een steuncomité voor mensen zonder papieren ontvangen. Na afloop riep Leterme de hongerstakers op een einde te maken aan hun actie. Hoewel hij zei begrip te hebben voor de wanhoop van de mensen zonder papieren, verklaarde Leterme dat een hongerstaking een vorm van chantage van de democratie is. "De samenleving moet haar verantwoordelijkheid opnemen", luidde het.

Leterme gaf aan dat het regeerakkoord over het luik migratie moet worden uitgevoerd, maar liet verstaan dat de toepassing ervan tijd in beslag kan nemen. Volgens de delegatie komt donderdagnamiddag een werkgroep bijeen en staat het dossier over de regularisatie van mensen zonder papieren vrijdag mogelijk op de agenda van de ministerraad

De premier herinnerde eraan dat het regeerakkoord een rondzendbrief voorziet over de regularisatie, maar ook naar andere aspecten in verband met migratie verwijst, zoals de nationaliteitsverwerving, gezinshereniging en de schijnhuwelijken.

Enkel een globale hervorming van het asiel- en migratiebeleid kan volgens hem een oplossing bieden voor de huidige, structurele problemen. Leterme onderstreepte dat het om een complex dossier gaat, zowel op technisch als op juridisch vlak. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud