Schauvliege blijft weg van pleidooi zwaargewichten voor CO2-reductie met 30%

Vlaams minister Joke Schauvliege - die momenteel de Europese Milieuraad voorzit - is niet van plan al een standpunt in te nemen over een mogelijke verruiming van de Europese CO2-reductie tot 30 procent. Nochtans hebben drie absolute zwaargewichten binnen die Raad dat eerder op de dag wel gedaan. Schauvliege wil de kwestie als voorzitter eerst voorleggen aan alle lidstaten. Ook een Belgisch standpunt komt er voorlopig niet.

Met een open brief in de Financial Times en de Frankfurter Allgemeine hebben de Duitse, Franse en Britse milieuministers donderdag een lans gebroken voor de Europese vlucht vooruit wat betreft CO2-reductie. Momenteel gaat de EU voor een beperking met 20 procent tegen 2020, met een mogelijkheid van 30 procent indien ook andere grootmachten volgen.

Maar volgens de drie auteurs brengt dit de toekomst van onze economie in gevaar. "Als we blijven vasthouden aan de 20 procentnorm, dan zal Europa in een CO2-arme wereld simpelweg niet kunnen concurreren met landen als China, Japan of de VS, die bezig zijn met het creëren van een aantrekkelijk klimaat voor koolstofarme investeringen", waarschuwen Norbert Röttgen (Duitsland), Jean-Loui Borloo (Frankrijk) en Chris Huhne (VK). "Een reductie van 30 procent (...) zou een echte stimulans vormen voor innovatie en internationale actie", argumenteren ze.

Vooral voor Duitsland en Frankrijk is dat een opvallende stellingname. Beide landen hebben zich in het verleden immers hevig verzet tegen een unilaterale 30 procent, omdat dit de economie én de Europese onderhandelingspositie zou ondermijnen. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud