School als wachtzaal psychiatrie

Leerlingen die stemmen horen of ei zo na dood waren na een zelfmoordpoging zitten soms een jaar op de schoolbanken te wachten op hulp. "Een leraar is geen psychiater, maar het alternatief is de straat." Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Het buitengewoon onderwijs kreunt onder de toenemende groep leerlingen met psychiatrische stoornissen, een gerechtelijk dossier of sociale problemen. Van opleiden komt steeds minder in huis, voor opvoeden of hulpverlening hebben ze echter de middelen niet.

De instellingen voor Bijzondere Jeugdzorg zitten propvol en de wachtlijsten zijn ellenlang.Het probleem beperkt zich niet tot het buitengewoon onderwijs. Ook het gewone onderwijs kampt met steeds meer en steeds jongere probleemleerlingen die in afwachting van gespecialiseerde hulp op de schoolbanken blijven zitten. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) worden overstelpt met vragen, maar ook zij stuiten telkens weer op de wachtlijsten.

"De situatie in de integrale jeugdzorg is een drama", zegt Stefaan Grielens van de Vrije CLB-koepel. "De wachtlijsten zijn zo lang dat we ons afvragen op welke manier ze nog weggewerkt zullen raken."

(VOC)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud