Schouppe betaalt vissers voor afval uit zee (Het Nieuwsblad op Zondag)

Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V), die ook bevoegd is voor Noordzeebeleid, wil de vervuiling van de Noordzee drastisch verminderen en vraagt alle vissers hun afval voortaan niet meer overboord te gooien. Vissers die sorteren, krijgen 10 euro per volle vuilniszak. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Met de zomer in zicht neemt Schouppe enkele nieuwe maatregelen die de vervuiling van de zee moeten tegengaan. Hij heeft daarvoor het nieuwe actieplan Fishing for Litter klaar. Bedoeling is dat vissers het afval dat in hun netten terechtkomt niet terug in zee gooien, maar sorteren. De staatssecretaris laat daarvoor speciale afvalzakken uitdelen onder de vissers.

Elke visser die met een volle zak terugkomt, krijgt 10 euro. "Zwerfvuil op zee is een stijgend probleem", zegt Schouppe. "Het begint stilaan de spuigaten uit te lopen. Dieren raken verstrikt in al dat vuil, wat de dood betekent voor talloze vogels en vissen."

Volgens Schouppe zit er zo'n 600.000 m³ zwerfafval in de Noordzee. "Met deze nieuwe maatregel hopen we maandelijks een halve tot twee ton zwerfafval binnen te brengen", stelt Schouppe. (TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud