Advertentie

Schouppe (CD&V) pleit voor verplicht initiatiefrecht voor grootste partij

CD&V'er Etienne Schouppe vindt dat het Vlaams Parlement de regels voor de gemeenteraadsverkiezingen zo moet aanpassen dat de grootse partij verplicht eerst aan zet komt. Dat zei hij vandaag in De Zevende Dag. Open Vld blijft zweren bij de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester, maar vindt daarvoor geen medestanders.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag zijn in verschillende steden en gemeenten coalities gesmeed waar de grootste partij aan de kant werd gehouden. Zo sloten Open Vld, N-VA en sp.a in Kortrijk een coalitie tegen de CD&V van de zittende burgemeester Stefaan De Clerck, die ook na zondag de grootse partij blijft.

Her en der zijn die coalities ook het resultaat van voorakkoorden. Schouppe had voor de verkiezingen gezegd dat hij schatte dat in driekwart van de gemeenten voorakkoorden waren gesloten.

"Principieel ben ik tegen die voorakkoorden, want ze ontkrachten de resultaten van de verkiezingen", zei Schouppe vandaag in De Zevende Dag. "Ik denk dat het veel logischer is dat de grootste partij het initiatiefrecht krijgt. Dat betekent niet dat ze dan ook de burgemeester krijgen, maar ze krijgen tenminste het initiatiefrecht". (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud