Schouppe wil internationale windnormen toepassen volgens BeCA

Het lijkt erop dat de staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe, het spreidingsplan op de luchthaven van Zaventem zal afvoeren en vervangen door het veralgemeende gebruik van de internationale windnormen (ICAO) bij het landen en opstijgen. Dat viel woensdag te horen op een persconferentie van de pilotenvereniging BeCA.

Die internationale normen bevelen aan steeds op te stijgen en te landen tegen de windrichting in. Als uitzondering op de regel worden een maximale rugwind van 5 knopen en een zijwind van 15 knopen toegelaten.

Momenteel worden op Zaventem soepeler normen gehanteerd, om te kunnen beantwoorden aan het spreidingsplan. Dat is volgens BeCA evenwel nefast. Het creëert meer risico's en vergroot ook de geluidshinder, luidt het.

De pilotenvereniging lijkt nu gehoor te vinden bij de bevoegde staatssecretaris. Volgens Pierre Ghyoot van BeCA zijn er intensieve en goede contacten met het kabinet-Schouppe. "Hun voorstellen gaan in onze richting, maar de vraag is of de regering die zal aanvaarden", verklaarde hij. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud