Seksueel Misbruik: Bisschoppen neigen naar excuses, schadevergoeding en meldingsplicht

In de bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik zijn maandag de eerste bisschoppen over de vloer geweest. Concrete toezeggingen kwamen er niet, maar op verschillende momenten klonk het wel dat de kerk zal moeten nadenken over excuses, schadevergoedingen en de invoering van een meldingsplicht.

De Kamercommissie Seksueel Misbruik is met haar hoorzittingen intussen bij de bisschoppen aanbeland. De drie bisschoppen aangesteld als aanspreekpunt binnen de kerk beten daarbij de spits af. Zowel oud-bisschop van Gent Arthur Luysterman als de bisschoppen Guy Harpigny (Doornik) en Johan Bonny (Antwerpen) maakten hun opwachting.

Elk van hen kreeg onder meer vragen over de houding van de kerk en mogelijke excuses voor misbruik uit het verleden. Luysterman was daar alvast voor te vinden, maar benadrukte dat excuses van alle bisschoppen samen moeten komen. Bovendien bestaat het risico dat de bisschoppen dan zelf schadevergoedingen moeten betalen voor de misstappen van anderen, vulde Harpigny aan. Maar ook hij vindt "dat er toch iemand binnen de kerk moet zijn die erkent dat er schade berokkend is".

Eenzelfde verhaal klonk wanneer het ging over schadevergoedingen. "De kerk moet daarvoor een systeem vinden, waarschijnlijk in samenspraak met andere instellingen", aldus Harpigny, gevraagd naar een manier waarop de slachtoffers vergoed kunnen worden. De gerechtelijke weg lijkt hem wel de eenvoudigste.

Tot slot sprak de bisschop van Doornik zich nog uit voor een meldingsplicht "voor iedereen", wanneer gevallen van misbruik aan het licht komen. "Dat zou beter zijn en makkelijker voor iedereen", besloot hij.

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud