Seksueel misbruik: "Niet alle bisschoppen even enthousiast over oprichting commissie"

Toen kardinaal Godfried Danneels in 1999 voorstelde een commissie in het leven te roepen voor het behandelen van klachten over seksueel misbruik binnen de kerk, waren niet alle bisschoppen daar even enthousiast over. Dat heeft oud-bisschop van Gent Arthur Luysterman maandag laten verstaan in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik.

De hoorzittingen in de Kamercommissie Seksueel Misbruik zijn maandag bij de bisschoppen aanbeland. De drie bisschoppen aangesteld als aanspreekpunt binnen de kerk bijten de spits af. Naast Luysterman komen ook Guy Harpigny (Doornik) en Johan Bonny (Antwerpen) maandag nog langs.

Luysterman stond destijds mee aan de wieg van de eerste initiatieven voor het behandelen van klachten over seksueel misbruik binnen de kerk. Een telefoonlijn in 1997 was de eerste stap, drie jaar later volgde de eerste commissie onder leiding van Godelieve Halsberghe.

De oprichting van die commissie werd "niet met dezelfde vanzelfsprekendheid aanvaard" door alle bisschoppen, stelde Luysterman, die er in de begindagen zelf ook geen voorstander van was. Vooral de vrees om een parallelle justitie leefde bij een aantal bisschoppen, aldus de bisschop op rust. Bovendien hebben de bisschoppen ook "geen enkel gezeg" over de orden en congregaties.

Hoe dan ook werd vóór de oprichting van de telefoonlijn nooit over concrete gevallen van misbruik gesproken binnen de bisschoppenconferentie. "Iedereen behandelde de eigen gevallen" binnen zijn bisdom, aangezien de bisschoppen onderling onafhankelijk zijn, verduidelijkte Luysterman nog. Dus ook kardinaal Danneels "wist zeker niet meer van het geheel dan de andere bisschoppen". (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud