Sekte infiltreert in onderwijs

Honderden Vlaamse en Brusselse leerkrachten, ouders en studenten hebben zich afgelopen weken ingeschreven voor een lezing over 'stressvrije scholen'. Maar de 'wetenschappelijke methode' om stress bij leerlingen te verminderen, is kwakzalverij. De Maharishi-beweging achter het initiatief heeft een dossier bij het Centrum voor Schadelijke Sektarische Organisaties. Dat schrijft De Morgen zaterdag.

Twee keer vijftien minuten transcendente meditatie(TM) per dag op school, en stress wordt verleden tijd voor leerlingen en leerkrachten. Dat verzekerde de Amerikaanse Ashley Deans, vertegenwoordiger van Maharishi Mahesh Yogi, afgelopen weken aan honderden Vlaamse en Brusselse leerkrachten, ouders en studenten.

Maharishi Mahesh Yogi riep veertig jaar geleden de techniek van TM in het leven. Met een tournee onder de naam 'Stressvrije scholen' hield Deans lezingen in onder andere Brussel en Gent. Meer dan 600 wetenschappelijke publicaties hebben de positieve effecten van TM bevestigd, vertelde hij.

Daar blijkt weinig van te kloppen. Het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) houdt een dossier bij van de Maharishi-beweging. Over de zogenaamd wetenschappelijke onderzoeken die de beweging aanhaalt, concludeert het IACSSO: "De beweringen van de TM-beweging betreffende de wetenschappelijk vastgestelde superioriteit van haar vorm van meditatie zijn geheel onjuist."

Het is overigens niet de eerste keer dat de Maharishi beweging het Vlaamse onderwijs voor zich probeert te winnen. Eerder gebeurde dit in 2007 en 2010.

Bij de scholen is te horen dat ze steeds meer benaderd worden door privé-initiatieven die hun oplossing voor stress of burn-out er proberen te slijten. "Daar zitten ook goede dingen tussen, maar we moeten steeds meer op onze hoede zijn."

"Of een school al dan niet meestapt in zo'n initiatief, behoort tot haar pedagogische bevoegdheid, daar mogen wij ons niet in moeien", reageren de onderwijskoepels en de CLB's. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud