Senaatscommissie keurt voorstel tot reparatie BOM-wet goed

De Senaatscommissie Justitie heeft dinsdag een wetsvoorstel van CD&V-senator Hugo Vandenberghe goedgekeurd dat moet vermijden dat criminelen vrijkomen na procedureproblemen bij het toezicht op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM) voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Het wetsvoorstel gaat nu snel naar de plenaire van de Senaat en naar de Kamer.

Vorige week sprak het Gentse hof van beroep de beklaagden in een aantal zware misdaaddossiers vrij omdat er een procedurefout was begaan bij het toezicht op de bijzondere opsporingsmethoden voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck herhaalde in de Senaatscommissie dat hetzelfde probleem zich stelt of dreigt te stellen voor tientallen andere hangende dossiers. Omdat De Clerck wil vermijden dat in gelijkaardige dossiers zware misdadigers vrijuit gaan, dringt hij aan op een snelle goedkeuring van het reparatievoorstel van senator Hugo Vandenberghe. Dat voorstel voorziet dat een feitenrechter de zaak kan terugsturen naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Het voorstel werd dinsdag goedgekeurd in de commissie. Er waren geen tegenstemmen, Guy Swennen (sp.a) en Hugo Coveliers (Vlaams Belang/VLOTT) onthielden zich. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud