Senaatscommissie rondt met gerechtelijk BHV bespreking van eerste luik staatshervorming af

Na de Kamercommissie heeft de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden de behandeling van de "eerste beweging" van de zesde staatshervorming afgerond. Dat gebeurde met de stemming van het wetsontwerp over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en van de grondwetsherziening waardoor de essentiële onderdelen van deze hervorming slechts met een bijzondere meerderheid kunnen gewijzigd worden. De institutionele meerderheid stemde voor, N-VA en Vlaams Belang tegen.

De plenaire Senaat spreekt zich volgende week over deze twee teksten uit, samen met het ontwerp dat het stemrecht van de Belgen in het buitenland. Deze drie teksten werden eerder reeds door de Kamer aangenomen, die zich op haar beurt volgende week uitspreekt over de dertien teksten die eerder reeds door de Kamer goedgekeurd werden.

In zijn stemverklaring verwees Karl Vanlouwe (N-VA) naar het bekende schilderij van René Magritte. "Ceci n'est pas un splitsing", maar een ontdubbeling, waarin de kiemen voor bijkomende problemen zitten, zei hij.

"Niemand heeft ooit gezegd dat het om een splitsing ging, maar een splitsing en een ontdubbeling", repliceerde Alexander De Croo (Open Vld), die bijgetreden werd door Francis Delpérée (cdH) die erkende meer tevreden te zijn met de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV dan met de splitsing van de kieskring.

Voor Bert Anciaux (sp.a) is de hervorming vooral een stap voorwaarts voor de rechtsonderhorigen. Hij benadrukte net als Peter Van Rompuy (CD&V) de noodzaak van een werklastmeting. Bart Laeremans (Vlaams Belang) omschreef de hervorming als "rampzalig" voor de Nederlandstaligen. (AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud