Senator Els Van Hoof stelt voor om gerechtspsychiaters te erkennen

Senator Els Van Hoof (CD&V) dient een wetsvoorstel in om gerechtspsychiaters officieel te laten erkennen, ze een specifieke opleiding te geven en ze een faire vergoeding te betalen voor gepresteerde diensten. Dat deelde Van Hoof zaterdag mee.

Van Hoof noemt de gerechtspsychiaters een "cruciale schakel" in het systeem. In de Belgische gevangenissen zitten meer dan duizend geïnterneerden, ongeveer tien procent van alle gevangenen. De gerechtspsychiater bepaalt of iemand ontoerekeningsvatbaar is of niet. "En net in de gerechtspsychiatrie loopt het grondig mis: een opleiding is er niet, de kwaliteitscontrole op het werk van de experts ontbreekt en de betaling is zo slecht dat de rechters nog nauwelijks kandidaten vinden", zegt Van Hoof in een persbericht.

Van Hoof dient daarom een wetsvoorstel in om de deskundige vooraf te laten erkennen door de minister van Volksgezondheid. "Aan die erkenning moet een specifieke opleiding gerechtspsychiatrie worden gekoppeld. Om meer lijn te brengen in de verslagen van de experts, wil ik werken met een eenvormig model. Door deze twee maatregelen wordt de broodnodige kwaliteitscontrole ingebouwd. Mijn voorstel wil ook het systeem van de vergoeding aanpassen. In plaats van een forfaitair systeem, stel ik een uurloon voor dat even hoog is als hun gebruikelijke vergoeding via het RIZIV." (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud