Advertentie

Sirene waarschuwt Mechelaars voor vondst oorlogsbommen in stationsbuurt

Aan het station van Mechelen is vanmiddag de sirene getest die treinreizigers en omwonenden moet waarschuwen voor de vondst van ontploffingstuigen bij de grootschalige graafwerken die er weldra starten. In de grond ligt vermoedelijk nog een groot aantal bommen uit de Tweede Wereldoorlog en wanneer men daarop stoot, dient het station en mogelijk een deel van de omgeving te worden ontruimd.

Het station van Mechelen ondergaat de komende jaren de grootste vernieuwingsoperatie in zijn geschiedenis onder de naam "Mechelen in Beweging". Tegen 2021 moet dat resulteren in een modern multimodaal trein- en busstation dat een betere verbinding vormt tussen de wijken errond en dat een pak makkelijker bereikbaar is.

In een eerste fase wordt een gloednieuwe ondergrondse parkeergarage gebouwd. Omdat studies hebben aangetoond dat er in de omgeving allicht nog een pak ontploffingstuigen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten, is er een grondig veiligheidsplan uitgewerkt.

"Voor er gegraven wordt, scannen we telkens de bodem op mogelijke springtuigen. Als we er effectief een vinden, beslist de ontmijningsdienst afhankelijk van de aard en ligging welke zone moet worden afgebakend waarbinnen een evacuatie dient plaats te vinden", verduidelijkt Rudy Van Camp, woordvoerder van "Mechelen in Beweging". "Indien mogelijk, gebeurt dat op een rustig moment zoals zondagvoormiddag. Het station zelf ligt immers nagenoeg altijd binnen die zone en in het slechtste geval moeten ook duizend omwonenden geëvacueerd worden. Het nabijgelegen station van Mechelen-Nekkerspoel kan wel een groot deel van het treinverkeer overnemen." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud