SIS-kaart verdwijnt tegen 2013

De SIS-kaart kan afgeschaft worden tegen 2013, dankzij een nieuw netwerk waarbij administratieve en financiële gegevens worden uitgewisseld tussen zorgverleners en de verzekeringsinstellingen. Ook krijgen patiënten zo hun rechten sneller toegekend. Daarnaast zullen zorgverleners vanaf 2012-2013 elektronische voorschriften kunnen uitschrijven. Dat maakte het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) maandag bekend.

Een van de belangrijkste informatiserings- en moderniseringsprojecten van het Riziv voor de periode 2010-2012 is MyCareNet, een netwerk waarbij zorgverleners en verzekeringsinstellingen administratieve en financiële gegevens uitwisselen. Tot nu bestond zo'n netwerk enkel tussen ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen. Het nieuwe netwerk stelt de zorgverleners in staat om zicht te krijgen op de rechten van patiënten. Daardoor zullen bijvoorbeeld personen met een OMNIO-statuut, waarbij personen met een laag gezinsinkomen een hogere terugebetaling van de ziektekosten krijgen, vlotter van hun rechten kunnen genieten.

Een ander gevolg van het nieuwe netwerk is dat de SIS-kaart kan afgeschaft worden, en dit al in 2013. Identificatie in de apotheek zou tegen dan gebeuren via de elektronische identiteitskaart.

Een tweede belangrijke project is het zogenoemde Recip-e, waarbij zorgverleners elektronische voorschriften uitschrijven. "Dat houdt in dat de zorgverlener een ticket meegeeft aan de patiënt, waarmee die naar een apotheker naar keuze trekt", zegt Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv. "Tegelijkertijd wordt het voorschrift van de zorgverlener op een centrale server geplaatst. De apotheker kan die dan raadplegen."

Voor de zorgverleners en de ziekenfondsen betekenen de nieuwe initiatieven vooral dat veel administratieve rompslomp verdwijnt. Ook verkleint de kans op foute facturatie. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud